Top randamente la investitii 2010

De ce sa repeti greselile trecutului cand sunt atatea noi pe care le poti face?” (Descartes)

Tocmai de aceea ne propunem sa realizam o trecere in revista a randamentelor pe care le-au oferit principalele tipuri de investitii in 2010 si astfel sa fim pregatiti sa profitam de trendurile care se ‚arata pentru 2011’.

Astfel:

– Moneda unica EUR a avut o evolutie relativ plata in 2010, incepand anul la un curs de 4.2282 lei pentru ca in 31 decembrie cursul sa fie 4.2877 lei, marcand un plus de doar 1,4%. Astfel, putem constata ca persoanele care au avut resurse disponibile pe parcursul anului si au investit in lei au avut randamente superioare celor care au investit in EUR, diferentialul de dobanda dintre randamentele la LEI si EUR fiind in medie de cel putin 5 puncte procentuale (cu 3,4 pp peste aprecierea EUR)

– In ce priveste dolarul american, acesta a inceput anul la 2.936 lei si l-a incheiat la 3.235 lei, inregistrand un avans de 10,2%, in conditiile in care diferentialul de dobanda intre lei si usd este de aproximativ 6 pp. Aceasta evolutie i-a avantajat pe cei care au economisit in dolari americari (atat comparativ cu cei care au economist in lei, dar mai ales comparativ cu cei care au economisit in EUR).

– In ce priveste cresterea medie a preturilor, aceasta nu i-a favorizat deloc pe romani, inflatia evoluand galopant pe parcursul anului 2010, in special avand la baza cresterile de preturi determinate de urcarea TVA la 24%. Astfel, in primele 11 luni ale anului (datele pentru decembrie nu sunt inca disponibile) preturile au crescut, in medie, cu 7.21% (estimat 7.7 – 7.8 pentru intreg anul), erodand astfel puterea de cumparare. Mai mult, putem observa ca inflatia pe 2010 este superioara randamentelor medii la depozite (ajustate cu impozitul de 16% reintrodus la 1 iulie), conducand la fenomenul dobanzilor real negative la produsele de economisire.

– In ce priveste evolutia actiunilor cotate de Bursa, acestea au avut si ele o evolutie laterala, fara a inregistra nici castiguri, nici pierderi insemnate.

Astfel, indicele BET al principalelor actiuni din piata a crescut cu 12.3% in acest an, iar indicele BET-FI (al SIF-urilor) a scazut cu 7.9%. Cea mai buna evolutie, pe Bursa a inregistrat-o sectorul energetic, indicele BET-NG crescand cu 29.4%.

– Evolutia randamentelor fondurilor de investitii deschise a fost influentata de evolutia modesta a pietei de capital, inregistrand un avans de doar 8.97% (fata de 12.29% in 2009). Totusi, aici dispersia randamentelor a fost mult mai mare, existand fonduri care au inregistrat cresteri insemnate (fondul de actiuni Omninvest +16%), dar si fonduri care au scazut accentuat (-5.6% pentru Zepter Actiuni).

– Randamentul mediu, aproximativ, la care Ministerul Finantelor a vandut titluri de stat a fost de 7% (la scandente de 6 luni si un an), insa trebuie sa avem in vedere ca aceste castiguri nu sunt impozitate cu 16% ca si celelalte tipuri de randamente, devenind astfel mai atractive pentru investitori.

Articole similare

One Thought to “Top randamente la investitii 2010”

  1. […] Articol Contzilla, Contabilitate, fiscalitate, monografii contabile, IAS […]

Comentariul tau aici